Wednesday, 1 March 2017

Resipi Popia Sayur

Haloo... Harini nak share resipi popia sayur . Akak aku la ni dia nak makan suruh aku buat tapi tak nak tolong . Kuasam betul . Sebagai adik yang baik ku turutkan ajelah permintaannya . So , basically nak buat popia sayur ni simple je dan tak merumitkan la jugak . Part kau nak grate bahan tu semua je lah . Okay done bebel . Jom MULAAA !!!


Bahan - bahan 




Carrot - 2 batang 




Sengkuang - agak besar la jugak dua kali penumbuk 




Kulit popiah 


Cara - cara : 


1) Basuh dan cuci carrot dan sengkuang bagi bersih . Pastu buang kulit .

2) Start grate guna grater . Halus - halus . Jadi macam ni 



3) Dah siap grate semua ... basuh guna air bersih . Lepastu perah air bagi keluar . Perah betul - betul dan sekuat hati .

4) Start gulung ... gambar aku lupa snap tapi halah senang je .. Korang just etak inti kat tengah kulit popiah . Kulit popiah tu letak macam betuk diamond . Pastu lipat - lipat ..letak air sikit kat hujung bagi lekat . 

5) Dah SIAP !!! see senang je 

6) Nak makan goreng je .. ada lebih boleh simpan dalam fridge 


tips : Sebab apa kena perah betul - betul time basuh tadi sebab let say korang simpan popia dalam fridge and sebelum tu tak perah betul - betul air kat dalam inti tu akan berair .. nanti bila nak makan mula lah terkeluar inti or terbuak semua . 

Btw cicah popia dengan sos THAI .. SEDAPP tak caya cer buat tengok