Wednesday, 25 January 2017

Resipi Jeruk Mangga dan Kedondong Asam Boi yang SUPERB !!!

Assalamualaikum...

Hari apa tah aku terjumpa satu ig ni jual jeruk mangga .. Femes la jugak sampai Neelofa pon suggest . Serious kecur air liur betul tengok !! Sedapnya .. Tapi nah tengok harga bakhang mahaiii . Jadi aku decide nak buat sendiri . Jadi aku ditemankan mama aku pergi nsk beli buah dan asam boi . Lagi murah , boley buat banyak dan confirm sedap punya...homemade la katakan.. Btw memang senang nak buat dan aku rasa memang berbaloi daripada enkorang beli . Jadi aku nak share resipi nak buat jeruk ni . Jom layan .



Bahan - bahan :

buah mangga - 3 biji
buah kedondong - banyak sebab kecik
asam boi - setengah paket
cili padi - 10 biji
gula - 10 sudu besar
garam - secukup rasa
manggaaa...kedondong paling feveret

basuh pastu buang air...potong ikut suka hati korang...sapa2 yang terlebih kreatif boleh potong bentuk hati pun boleh *jkjkjk




perghh sedap gila cicah ngan sambal belacan...mengancam seyhh


letak asam boi potong2 la sikit tapi kalau nak letak seketul - seketul pon boleh ...pastu letak cili padi ..yang ni aku bahagikan lima2 setiap bekas.




asam boi ni aku letak separuh je

gula campak 10 sudu besar pastu garam kau pandai lak agak ..pastu letak dalam fridge 4-5 jam baru melantak...tapi kalau korang biarkan satu hari lagi sedap..srs 





pastu melantak la sorang2 ....sambil tengok tv ke apa ke



Dan habiss... masam2 plus pedas sikit


Itu je resipi jeruk mangga dan kedondong asam boi yang superb ...simple je kan..
okay la itu je perkongsian hari ni ..bye 👄















1st GA by BAJETciputseleraBESAR

Assalamualaikum #giveaway

https://bajetciputselerabesar.blogspot.my/2016/12/1st-giveaway-by-bajetciputselerebesar.html

yang nak join click sini 👉👉👉👉giveaway


Wednesday, 18 January 2017

New Look 2017 !!!

Assalamualaikum fellas...

Malam ni aku excited sangat nak menaip sebabbbbbbbbb blog aq dah berwajah baru . Header baru , template baru ...semua lah baru ....Dah cantik lyalee punya blog . Semangat  tahun baru la kata kan . Blog lawa baru semangat gituuuu . HAHAHAH . Orang nak baca pon rasa tenang je . Harapnya gitu la . Meh aku share sikit gambar even thought korang dah tengok ~~~smile





























Thursday, 12 January 2017

Thoughts And Reflections

Buku ni macam acah 2 diari jugak la . Aku beli buku ni kat Typo time sale . Yess hanya rm 15 sahaja . Harga asal rm 40 + macam tu la tah tak ingat dah.. Sekarang tak tahu la ada ke tak buku ni lagi . First time aku nampak buku ni like omg comel gila pastu tebal . Dalam pulak setiap helai , lain2 corak . Semua lawa 2 beb . Sumpah tak tipu . Yang best nya setiap helai ada soalan . Ada yang aku rasa jawapan aku tulis yang tak de aku tulis nothing ~~~ HAHAHA . Pastu ada 3 kotak kan . Tak nampak kau pandai 2 la zoom . Setiap kotak tu mewakili satu tahun . Jadinya first box tu untuk 2017 ... next 2018 n so on . Kenapa ada 3 kotak ?? Haa sebab untuk first year tu kau macam thoughts tu something . Pastu next year kau boleh la tengok balik apa yang terjadi untuk hari yang sama tuh . Haaaa itu macam reflectoins . Mula 2 aku macam bodoh la jugak sebab asal ada 3 kotak n 20.. macam tu . .Tak pe 2 now dah tahu . Sumpah menarik buku ni..Kadang 2 soalan yang ditanya aku macam Whattt!! *kena batang hidung sendiri . KUIKUIKUI..Tu je la nak cite . Bye

Wednesday, 11 January 2017

Lebaran Baru 2017 ~~~~ not officially sweet 8 teen

Assalamualaikum...




Hari ini tanggal 12 bulan 1 ..2017 . Tak terlambat lagi kot untuk aku ucapkan Selamat Tahun Baru .
Pejam celik , pejam celik cepat je masa berlalu . Umur aku pon wahhhhhhh 18 tahun uolls . Tak la tua mana kan ....Heheheh.... Entahlah selalunya masuk tahun baru orang semua ada azam lah, semangat baru la kan semua tuh...Aku tak tahu la nak berazam apa . Just harap tahun ni lebih elok dari tahun lepas jelah ...gituuu*ayat pasrah . Tak2 aku sebenarnya ada 5 je azam baru aku .

💗 solat 5 waktu ...pastu kalau rajin sikit tambah la ngan solat2 sunat
💗 taat kepada kedua ibu bapa
💗 nak kumpul duit banyak2 😆😆😆😅
💗 nak beli camera yg mirrorless tuh
💗 ada brand tudung sendiri

Itu je la azam aku . TIKTOKTIKTOK result spm pon semakin menghampiri...serammmmmmm . Okayla sampai sini je lah entry aku . Next entry nak buat apa ehh??? Suggest kat ruang komen kalau korang wish apa2 dari aku...HAHAHAAH ada ke?????